Fullmäktigemöte nummer 3

104111927_258653552056084_7882752812521975477_n

I torsdags var jag på mitt tredje fullmäktigemöte för den här mandatperioden. Jag kontaktade kommunen innan och påpekade att jag är i riskgrupp, vilket gjorde att jag fick sitta på behörigt avstånd. Tack för det!

Den ekonomiska situationen är svår i Finström, som i princip i alla andra kommuner på Åland. När jag satt i styrelsen, reserverade jag mig mot alla skattesänkningar som gjordes under den förra mandatperioden. Jag anser att man inte ska ta ut mer skatt av kommuninvånarna än man behöver, men man måste även ha en långsiktig plan för hur kommunen upprätthåller den kommunala servicen. Jag hade önskat försiktigare sänkningar än de som nu gjorts. Nu står vi här, med facit i hand och med ett minusresultat som vi behöver ro i land.

För mig är det viktigt att se över investeringarna och utföra dem i den ordning och i den utsträckning som är hållbart såväl ekonomiskt som socialt. På mötet blev det nu en omröstning gällande att se över investeringarna, på ett sätt som kommer att försena byggprojektet Rosengård (kommunens serviceboende). Ett beslut som jag inte kan stå bakom. För mig är det viktigt att så snart som möjligt fortgå med projektet. Utredningar har redan gjorts i tillräcklig skala och prioriteringar likaså. Nu är det av vikt att kommunen tar sitt ansvar och säkerställer att bygget sker i enlighet med det som tidigare har beslutats om. En byggstart först efter vintern känns oansvarig och ogenomtänkt. Jag anser att man hade kunnat fortgå som planerat, och att vi till hösten då avtalen skulle ingås, hade haft tillräcklig information om den ekonomiska situationen som covid-19 för med sig. Men majoriteten i fullmäktige tyckte annorlunda och kommuninvånarna har valt det fullmäktige man vill att ska sitta på den beslutande makten. Detta är demokrati.

Må nu Rosengård få den utbyggnad och förändring de behöver, om än försenad, för kommuninvånarnas bästa.

Miina Fagerlund (s)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s